Ακύρωση οικοδομικής άδειας για προσθήκη ορόφου στον μνημειακό οικισμό της Ύδρας


Το Συμβούλιο της Επικράτειας έκρινε παράνομη οικοδομική άδεια που αφορούσε την προσθήκη ορόφου 33,77 τ.μ. σε ακίνητο 56 τ.μ. στον κεντρικό πυρήνα του μνημειακού οικισμού της Ύδρας. Η απόφαση (1462/2024) του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ακύρωσε την επίμαχη άδεια καθώς και την απόφαση της διεύθυνσης Εφορείας Αρχαιοτήτων, έπειτα από σχετική προσφυγή.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι ο οικισμός της Ύδρας έχει χαρακτηριστεί μνημειακός από το 1962, γεγονός που υπαγορεύει αυστηρότερους κανόνες προστασίας. Οι σύμβουλοι επισημαίνουν ότι οι μόνοι επιτρεπτοί τύποι δόμησης είναι αυτοί που αντιστοιχούν στα κτίρια που υπήρχαν προηγουμένως, τα οποία συντελούν στη διατήρηση του μνημειακού χαρακτήρα του οικισμού.

Η τήρηση των γενικών διατάξεων για τους παραδοσιακούς οικισμούς δεν είναι αρκετή, όπως αναφέρεται, ενώ τονίζεται ότι σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΝ έχει παρερμηνεύσει τους κανόνες που διέπουν το πολεοδομικό καθεστώς του συγκεκριμένου οικισμού. Αυτή η παρερμηνεία επηρεάζει την ανέγερση κτισμάτων σε οικοπεδικές επιφάνειες που έχουν ήδη οικοδομηθεί στο παρελθόν.

Πηγή: newsbeast.gr