Την προμήθεια από την Π.Α μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale πρότειναν οι Γάλλοι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες με παράλληλη επαναγορά των παλαιοτέρων μαχητικών Mirage-2000EGM/BGM.

Στα πλαίσια διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και με την υποστήριξη τόσο της γαλλικής κυβέρνησης όσο και της κατασκευάστριας Dassault πριν δύο εβδομάδες έγινε πρόταση στην Π.Α να προμηθευτεί μαχητικά Rafale που υπηρετούν ήδη στην γαλλική αεροπορία (μεταχειρισμένα) μέσω μιας συνολικής συμφωνίας που περιλαμβάνει και τα παλαιότερα Mirage-2000EGM/BGM (επαναγορά τους) με το κόστος της προμήθειας να ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ και να αφορά 6 μαχητικά τύπου Rafale F-1 και 6 Rafale F-2/F-3R.

Να σημειώσουμε ότι ανάλογη προσφορά είχε κάνει η Γαλλία και στην Κροατία, που βρίσκεται ακόμα στην αναζήτηση μεταχειρισμένων ή και νέας κατασκευής μαχητικών για την αντικατάσταση των 12 MIG-21 BiS που έχει σε υπηρεσία.

Στα πλαίσια της προσφοράς η γαλλικής εταιρεία θα επαναγόραζε τα σε υπηρεσία με την ΠΑ 17 Mirage 2000EGM (τα δυο διθέσια BGM θα παρέμεναν σε υπηρεσία ως εκπαιδευτικά). Η γαλλική εταιρεία θεωρεί ότι υπάρχει αγορά για τα παλαιότερα αυτά μαχητικά για υπηρεσίες προσομοίωσης, όπως αυτές που προσφέρει η Draken international και έτσι θα μπορούσε να δώσει ένα μεγαλύτερο τίμημα.

Η γαλλική κυβέρνηση προσφέρει 6 Rafale F-1 ή Μ από το γαλλικό ναυτικό, που έχουν καθήκοντα εκπαίδευσης (η πρώτη έκδοση με ικανότητες αεράμυνας) και 6 Rafale F-2 με πλήρεις δυνατότητες αέρος-αέρος και περιορισμένες (συγκεκριμένες) δυνατότητες αέρος–εδάφους αλλά σε αυτές περιλαμβάνεται η ικανότητα μεταφοράς 3 SCALP-EG ανά μαχητικό.

-διαφ.-

Το επιπλέον κόστος προμήθειας ανέρχεται για την Ελλάδα στο 1 δις ευρώ και σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε περίπου 500 εκατ. για την δημιουργία υποδομών και εκπαίδευσης.

Η πρόταση μελετάται σοβαρά και θα επανέλθουμε σύντομα επί του θέματος με περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή: pronews.gr

Πηγή: europost.gr