Την έντονη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την απόφασή του να συναντηθεί με ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Οι Αμερικανοί εξέδωσαν ανακοίνωση κατά του Τούρκου Προέδρου, με την οποία προειδοποιούν για απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα. «Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα», επισημαίνει μεταξύ άλλων το Αμερικανικό ΥΠΕΞ.

– διαφ. –

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αντιτίθενται έντονα στο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοξένησε δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Αυγούστου. Η Χαμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και οι δύο αξιωματούχοι που φιλοξενήθηκαν από τον Πρόεδρο Ερντογάν είναι Ειδικά Χαρακτηρισμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες.

Το αμερικανικό πρόγραμμα ανταμοιβής για τη δικαιοσύνη αναζητά πληροφορίες για ένα από τα άτομα για τη συμμετοχή του σε πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, αεροπειρατείες και απαγωγές. Η συνεχιζόμενη προσέγγιση του Προέδρου Ερντογάν σε αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση χρησιμεύει μόνο για την απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που ξεκίνησαν από τη Γάζα.

Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα. Είναι η δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος Ερντογάν υποδέχθηκε την ηγεσία της Χαμάς στην Τουρκία φέτος, με την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου».

– διαφ. –

Πηγή: europost.gr