Επιμένει η Άγκυρα και η Τρίπολη στην αποχώρηση των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ από την Σύρτη και την περιοχή Τζούφρα, (όπου και η ομώνυμη αεροπορική βάση) ως προϋπόθεση για την διεξαγωγή συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε η Άγκυρα την Πέμπτη.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες η Τουρκία έχει παροτρύνει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη, εμφανίζονται απρόθυμες να παίξουν «αποφασιστικό ρόλο» στη σύγκρουση.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε με τη σειρά του ότι «ο Χαφτάρ υποστηριζόμενος από τη Γαλλία, παίζει επικίνδυνα παιχνίδια προκαλώντας χάος στη Λιβύη. Ο Χαφτάρ προκαλεί σοβαρή ζημιά στη Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν το χαρακτήρισε «πολύ σημαντική συμφωνία», καθώς «υπονομεύσαμε –όπως είπε- τα σχέδια που είχαν στόχο να μας φυλακίσουν στις ακτές της Τουρκίας στην περιοχή της Αττάλειας. Κάναμε προτάσεις για παρόμοιες συμφωνίες (οριοθέτησης ΑΟΖ) και σε άλλες χώρες εκτός από τη Λιβύη», υποστήριξε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

«Κάθε βήμα που κάνετε, αγνοώντας την Τουρκία, είναι μάταιο. Δεν θέλουμε εντάσεις με κανέναν, αλλά όταν γίνεται απόπειρα καταπάτησης των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας, θα παίρνουν απάντηση», προειδοποίησε.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας για το θέμα της Λιβύης στράφηκε τόσο κατά των ΗΠΑ, όσο και κατά της Ρωσίας για το ρόλο που παίζουν ή… δεν παίζουν στην περιοχή.

«Δεν υποστηρίζουμε την ένταση. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να επιστρέψουν στη συμφωνία εκεχειρίας του 2015. Ο Χαφτάρ και οι υποστηρικτές του χρηματοδοτούν τους εαυτούς τους χρησιμοποιώντας το λιβυκό πετρέλαιο. Η Ρωσία υποστηρίζει ανοικτά τον Χαφτάρ.

Οι ΗΠΑ διστάζουν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή. Είμαστε σε επαφή με όλες τις χώρες για την εκεχειρία. Θέλουμε να κάνουμε τη Μεσόγειο μια θάλασσα ειρήνης. Εκείνοι που αποφεύγουν την εκεχειρία προσπαθούν να αποκλείσουν Τουρκία», σημείωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αποκάλυψε ότι ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ο’ Μπράιαν πριν από δύο ημέρες ήταν και το βιβλίο του Τζον Μπόλτον. Ο Ιμπραχίμ Καλίν εξέφρασε τα παράπονά του για το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο χαρακτήρισε «ανόητο», «εμμονικό» και «συκοφαντικό».

«Το βιβλίο του Μπόλτον είναι ένα βιβλίο γεμάτο ανοησίες. Ως μέρος της δουλειάς μου, μιλώ σε αυτούς τους ανθρώπους. Βλέπουμε ότι οι εκτιμήσεις για τον πρόεδρό μας δεν είναι αντικειμενικές. Νομίζω ότι έκανε αυτές τις εκτιμήσεις για να στείλει ένα μήνυμα σε κάποιους κύκλους. Αυτό δεν είναι πολιτική ανάλυση, αλλά εμμονή.

Όσοι δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη, δεν ασκούν απλά κριτική αλλά διατυπώνουν και συκοφαντίες κατά του προέδρου μας. Είναι φαντασίες τα όσα έγραψε ο Μπόλτον. Είναι αξιοπρόσεκτο το πώς κάποιος που έχει αναλάβει ένα τόσο υψηλό πόστο έχει μια τέτοια στρεβλή νοοτροπία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν στη συνέντευξή του στο CNNTür

Πηγή: europost.gr