Ολομέτωπη επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπέλυσαν οι ευρωβουλευτές στη συζήτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Θέτοντας του καίριες ερωτήσεις, οι ευρωβουλευτές που πήραν το λόγο, από όλο το πολιτικό φάσμα, έφεραν σε δύσκολη θέση τον Τούρκο Εξωτερικών και τον έκαναν να επιδείξει επιθετική συμπεριφορά. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τον Τσαβούσογλου να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, να αποσύρει τα τουρκικά πλοία και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, όπως λέει η ΕΕ και η Γερμανία.

– διαφ. –

Από την αρχή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Ντ.Μακάλιστερ ενημέρωσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη θέση της Επιτροπής, δηλαδή την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο και την απαίτηση για αποκλιμάκωση και επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου, ενόψει της συζήτησης και ψηφίσματος για την ανατολική Μεσόγειο στην ερχόμενη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλούσε με τηλεδιάσκεψη από τη Σενεγάλη και η πρώτη ένταση στην κουβέντα παρουσιάστηκε όταν ένας Γερμανός Πράσινος ευρωβουλευτής ζήτησε να μην παρουσιάζεται το γραφιστικό του στις οθόνες της αίθουσας. Ήταν μια σημαία τουρκική “αναμεμειγμένη” με μια ευρωπαϊκή -η τουρκική φαίνεται ότι κυριαρχούσε. Και ο Ρ. Μπουτικόφερ ζήτησε να μην εμφανιστεί ξανά. Τη θέση υιοθέτησε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ντέιβιντ Μακάλιστερ που είπε «όχι χάρτες, όχι σημαίες». Κάτι για το οποίο ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» στη δευτερολογία του.

Σε γενικές γραμμές, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τις θέσεις της Τουρκίας. «Η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο και αποκλιμάκωση χωρίς καμία προϋπόθεση. Όμως αν η Ελλάδα επιμένει σε προϋποθέσεις, τότε και η Τουρκία θα επιμείνει στις δικές της», είπε. Σημείωσε μάλιστα ότι η Τουρκία ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Γερμανίας «να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία», αλλά ενώ οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν συζητήσεις, «η Ελλάδα υπέγραψε τη συμφωνία με την Αίγυπτο», χάνοντας την αξιοπιστία της. Οπως είπε, με αυτήν την κίνηση της Ελλάδας σοκαρίστηκε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας.

«Είμαστε έτοιμοι για περιεκτικό διάλογο με την Ελλάδα και την ΕΕ για το μέλλον των διμερών σχέσεων. Οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να γίνουν ευκαιρία για συνεργασία», επανέλαβε πολλές φορές, απαριθμώντας όλες τις φορές και τις χρονιές που η Ελλάδα και η Κύπρος έκαναν μονομερείς ενέργειες αφήνοντας την Τουρκία απομονωμένη, όπως είπε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η στρατηγική της Τουρκίας περιλαμβάνει δύο διαστάσεις, πρώτον τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο και ότι προβλέπει για τα παράκτια κράτη, αλλά και δεύτερον, την προστασία των τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους στους ενεργειακούς πόρους.

Έκανε λόγο για μονομερείς γεωτρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και και κατέγραψε ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των εσόδων από τις γεωτρήσεις, ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία περίμενε 7 χρόνια, ως το 2018 για να δράσει σε σχέση με τις γεωτρήσεις.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι ελληνοκύπριοι «αποκλείουν την Τουρκία που έχει τη μακρύτερη ακτογραμμή» και επανέλαβε τα επιχειρήματά του ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Για το Οruc Reis, ο Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «στείλαμε το σεισμογραφικό σε σημείο που καταγράψαμε στα ΗΕ το 2004, αλλά σταματήσαμε γιατί η Μερκελ μας είπε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Ωρες πριν την έκδοση της κοινής μας δήλωσης, οι Έλληνες, υπέγραψαν με την Αίγυπτο…», περιέγραψε.

– διαφ. –

Ολομέτωπη επίθεση από τους ευρωβουλευτές
«Λέτε ότι είστε υπέρ των Συνθηκών. Τότε γιατί η Τουρκία δεν υπέγραψε τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είσαστε επικριτικός με την Ελλάδα που υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά εσείς είχατε νωρίτερα υπογράψει με τη Λιβύη. Ποια από τις δύο είναι σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο; Είσαστε επικριτικός με την ΕΕ για την μονομέρειά της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τι περιμένετε αν ως υπό ένταξη χώρα απομακρύνεστε από ΕΕ;», είπε ο Τ. Πίκουλα από τους Σοσιαλιστές της Κροατίας.

«Είμαστε σε αλληλεγγύη και κατά οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας», είπε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής από τους Πρασίνους Σέργκει Λαγκοντίνσκι. «Κάθε μονομερή ενέργεια, την εκλαμβάνουμε ως και είμαστε αλληλέγγυοι σε Ελλάδα και Κύπρο», ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα για την ύπαρξη ενός παραθύρου συνεννόησης. «Τι κάνετε τώρα για αν αποφύγετε την κλιμάκωση;», ρώτησε ευθέως τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

«Οι δηλώσεις σας φαίνονται λογικές, αλλά δεν συνάδουν με το αποτέλεσμα. Τη γεωγραφική κατάσταση δεν τη συζητούμε, δενε είναι θέμα δίκαου και μη, είναι θέμα διεθνούς Δικαίου και τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα», τόνισε ο Μιχέλ Γκάλο από το ΕΛΚ. «Σας καλούμε να σταματήσουμε την προκλητική συμπεριφορά. Ο Ελληνας υπουργός είπε ότι η Ελλάδα προτίθεται να πάει στη Χάγη για το θέμα της ΑΟΖ. Εσείς;».

«Είπατε ότι είσαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά τι σήματα στέλνετε στην ΕΕ γι αυτό;», διερωτήθηκε η Τίνα Στρικ από τους Πρασίνους, ενώ ο ευρωβουλευτής Γουτσικόφκι από τους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές από την Πολωνία τον ρώτησε για την Αγιά Σοφιά.

«Προβαίνετε σε αδικαιολόγητη επίδειξη στρατιωτικών δυνάμεων. Απομακρύνεστε από την ΕΕ. Τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ευρωπαϊκά σύνορα και επηρεάζουν όλους μας. Πάρτε τα πλοία σας από τα νερά που αμφισβητείτε και ελάτε στο τραπέζι της συζήτησης», του είπε ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, Ισπανός Σοσιαλιστής Σάντσεθ Αμόρ.

Το λόγο πήραν ένας Έλληνας και ένας Κύπριος ευρωβουλευτής. Από την Ελλάδα ήταν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. «Η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη, η συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, το απαράδεκτο τουρκολυβικό σύμφωνο, η αμφισβήτηση των συνόρων σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ και οι έρευνες του Oruc Reis σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δείχνουν κλιμάκωση της επιθετικότητας του τουρκικού κράτους», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θέτει το ζήτημα της μη αλλαγής των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν», είπε.

Ο Γιώργος Γεωργίου από την ΕυρωπαΪκή Αριστερά μίλησε ως πρόσφυγας και ζήτησε μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

Σαφώς συγχισμένος, στη δευτερολογία του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε τα εξής: «To ότι οι Ε/Κ είναι μέλη της ΕΕ είναι ενάντια στις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου. Δεν είμαστε υπέρ της στρατιωτικής δράσης. οι δυνάμεις μας έχουν εντολή από τον Πρόεδρο να μη πυροβολήσουν πρώτες, αλλά οι ελληνικές δυνάμεις μας παρενοχλούν. Υπάρχουν πόροι στην ανατολική Μεσόγειο, γιατί να μην τις μοιραστούμε δίκαια; Αλλά μας έχουν αποκλείσει από όλες τις συμφωνίες, για αυτό αναγκαζόμαστε να κάνουμε και εμείς μονομερείς ενέργειες»

Τέλος, σε σχέση με το Κυπριακό ο ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι υπαναχώρησε στο Κραν Μοντάνα γιατί «οι Ελληνοκύρπιοι δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους» και όπως είπε στη συνέχεια διακίνησε άλλου τύπου λύση αναφέροντας ότι η Τουρκία δεν αποκλείει τίποτα.

– διαφ –

Πηγή: europost.gr