Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ένας ντόπιος ιστοριοδίφης περπατούσε στο δάσος όταν αντιλήφθηκε πως μια πέτρα που σηματοδοτούσε τα όρια μεταξύ των δύο χωρών είχε μετακινηθεί κατά 2,29 μέτρα.

Ο Βέλγος αγρότης, ο οποίος, όπως φαίνεται, είχε ενοχληθεί από την παρουσία της πέτρας στον δρόμο του τρακτέρ του, την είχε μετακινήσει εντός γαλλικού εδάφους.

Το περιστατικό αυτό ευτυχώς δεν προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο, μα έγινε δεκτό με χαμόγελα και στις δύο πλευρές των συνόρων.

«Έκανε το Βέλγιο μεγαλύτερο και τη Γαλλία μικρότερη, και αυτό δεν είναι καλή ιδέα» είπε ο Νταβίντ Λαβό, δήμαρχος στο βελγικό χωριό Ερκελίνες, στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1. Τέτοιου είδους κινήσεις, υπογράμμισε, προκαλούν «πονοκεφάλους» μεταξύ κτηματιών, πόσο μάλλον γειτονικών χωρών.

Τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου εκτείνονται σε απόσταση 620 χλμ. Είχαν διαμορφωθεί επίσημα με συνθήκη το 1820, μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό.

«Εγώ ήμουν ευτυχής, η πόλη μου μεγάλωσε» είπε γελώντας ο Βέλγος δήμαρχος. «Μα η δήμαροχς του Μπουζινιέ σουρ Ροκ δεν συμφωνούσε».

«Λογικά θα μπορέσουμε να αποφύγουμε έναν νέο συνοριακό πόλεμο» είπε εύθυμα η δήμαρχος του γειτονικού γαλλικού χωριού.

Οι τοπικές βελγικές αρχές σχεδιάζουν να έρθουν σε επαφή με τον αγρότη για να του ζητήσουν να επιστρέψει την πέτρα στην αρχική της τοποθεσία. Αν δεν συμβεί αυτό, η υπόθεση θα μπορούσε να πάει στο βελγικό ΥΠΕΞ, που θα χρειαζόταν να συγκαλέσει μια γαλλοβελγική συνοριακή επιτροπή που είναι σε «νάρκη» από το 1930.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr