Αρχίζει σήμερα Δευτέρα 28 Ιουνίου μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα παρότι η Ρωσία έχει ζητήσει να μην πραγματοποιηθεί. Η Μόσχα δεν εισακούστηκε γι’ αυτό και όλα τα μάτια και τα αυτιά των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν στραφεί στην άσκηση του ΝΑΤΟ Seabreeze που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή δυνάμεων από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αλλά και της Ουκρανίας, η σημερινή ηγεσία της οποίας προσπαθεί να επιταχύνει την ένταξή της στη Συμμαχία.

Υπάρχουν και πολλοί πιο σώφρονες που ζητούν να ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες της Μόσχας η οποία έχει δηλώσει ότι είναι κόκκινη γραμμή το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ατλαντική Συμμαχία. Εξ ου και απαντά η Ρωσία με δηλώσεις ότι θα υπερασπιστεί τα σύνορα και τα συμφέροντά της, ενώ παρακολουθεί όλα τα νέα σκάφη που μπαίνουν στη Μαύρη Θάλασσα.

Χαρακτηριστικά, ο Ρωσικός στόλος ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό παρακολούθηση ειδικά το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ USS Ross που πέρασε χθες τα στενά και μπήκε στον Εύξεινο Πόντο. Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, όλα αυτά που συμβαίνουν από τη μεριά του ΝΑΤΟ ο στόχος είναι διπλός: Να προκαλέσει διαρκή αποσταθεροποίηση περιμετρικά των ρωσικών συνόρων ή να δημιουργηθούν συνθήκες προβοκάτσιας, ώστε να εμφανίζεται ότι η Ρωσία είναι αυτή που επιτίθεται και όχι αμύνεται, όπως συμβαίνει στην πραγματικότητα κατά την εκτίμηση των Ρώσων.

Στο ίδιο κλίμα σχολιάζονται και όλα αυτά που έρχονται ως πληροφορίες από τη Βρετανία και το BBC. Επιβεβαιώνεται πλήρως η ρωσική εκδοχή που μιλούσε για προσχεδιασμένη, σκόπιμη ενέργεια. Οι Ρώσοι υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα του περιστατικού και όλοι οι αξιωματούχοι που έχουν τοποθετηθεί λένε ότι ευτυχώς δεν φτάσαμε σε κάτι πολύ σοβαρότερο που θα μπορούσε να υπάρξει σύρραξη. Και υπογραμμίζουν ότι εντός της Βρετανικής Κυβέρνησης υπάρχουν πολλές και σοβαρές διαφωνίες για το συγκεκριμένο θέμα και έτσι εξηγούν και τις διαρροές.

Απόρρητα έγγραφα για το θερμό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα
Διαβαθμισμένα έγγραφα του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας που περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο και την πιθανή αντίδραση της Ρωσίας για την πλεύση του από τη Μαύρη Θάλασσα, βρέθηκαν σε μία στάση λεωφορείου στη Νότια Αγγλία, όπως ανέφερε σήμερα το BBC.

Σύμφωνα με το BBC, τα έγγραφα των περίπου 50 σελίδων στο σύνολό τους, εντοπίστηκαν σε έναν λασπωμένο σωρό πίσω από μία στάση λεωφορείου στο Κεντ, νωρίς το πρωί της Πέμπτης» από ένα πρόσωπο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε για ένα περιστατικό την προηγούμενη εβδομάδα «κατά το οποίο διαβαθμισμένα έγγραφα άμυνας ανακτήθηκαν από έναν πολίτη».

«Το Υπουργείο λαμβάνει την ασφάλεια των πληροφοριών πολύ σοβαρά υπόψη του, ενώ έχει ενεργοποιηθεί σχετική έρευνα. Ο υπάλληλος που ήταν υπεύθυνος, είχε αναφέρει την απώλεια κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δε θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσουμε περαιτέρω» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας.

Το BBC ανέφερε ότι τα έγγραφα, στα οποία περιλαμβάνονταν ηλεκτρονικά μηνύματα, αλλά και παρουσιάσεις PowerPoint, ήταν σχετικά με το βρετανικό πολεμικό πλοίο Defender, το οποίο έπλευσε στα ανοιχτά της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014. Η Μόσχα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προχώρησε σε προειδοποιητικές βολές, αλλά και σε ρίψη βομβών στην πορεία του βρετανικού πλοίου, προκειμένου αυτό να εξέλθει από θαλάσσια περιοχή, στην οποία το Κρεμλίνο θεωρεί ότι ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τόσο η Βρετανία, όσο και άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι ανήκει στην Ουκρανία.

Αργότερα, ο Βρετανός πρεσβευτής στη Ρωσία κλήθηκε από τη Μόσχα για μία επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία, απέναντι σε μία ενέργεια, η οποία χαρακτηρίστηκε από τη Ρωσία ως προκλητική. Από την πλευρά της, η Βρετανία απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για το επεισόδιο, καθώς ισχυρίστηκε ότι οι οποιασδήποτε βολές, έγιναν στο πλαίσιο μιας «ρωσικής άσκησης πυρών» που είχε ανακοινωθεί προηγούμενα, ενώ δεν έγινε ρίψη βομβών.

Το Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι το βρετανικό αντιτορπιλικό έπλευσε σε ουκρανικά ύδατα, περιγράφοντας την πορεία του ως «αβλαβή διέλευση» σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Το BBC ανέφερε ότι τα έγγραφα άφηναν να εννοηθεί ότι η αποστολή του πλοίου πραγματοποιήθηκε στην προοπτική μιας ενδεχόμενης επιθετικής αντίδρασης της Ρωσίας.

«Τι κατανοούμε από το ενδεχόμενο ‘πάρτι καλωσορίσματος’…;» αναρωτήθηκε ένας αξιωματούχος στη Μεικτή Στρατιωτική Διοίκηση της Βρετανίας (PJHQ) στο Νόρθγουντ, σύμφωνα με το BBC.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr