Σκληρό γεωπολιτικό ‘πόκερ’ παίζεται τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας της κρίσης, που υπάρχει με την Τουρκία. Τα τελευταία 24ωρα αρκετές χώρες έχουν στείλει ναυτικές δυνάμεις, καθώς μετά την Γαλλία -που το έπραξε πρώτη-, ΗΠΑ και Ρωσία έστειλαν πλοία.

Το Αμερικανικό υπερπλοίο, Hershel «Woody» Williams, που είχε προαναγγείλει και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, βρίσκεται στη ναυτική βάση της Σούδας. Πρόκειται για μια πλωτή βάση που φιλοξενεί ελικόπτερα, αποβατικά σκάφη, αλλά και δυνάμεις πεζοναυτών.

Την ίδια ώρα, στα Νότια της Κρήτης βρίσκεται Ρωσικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πληροφορίες, ενώ στην Κύπρο βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες μια Γαλλική φρεγάτα, Λα Φαγιέτ, ενώ ανοιχτά του Λιβάνου είναι και ένα Γαλλικό ελικοπτεροφόρο.

Στο μεταξύ, το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Ορούτς Ρέις, το οποίο συνοδεύουν πλοία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, πλέει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να εισέλθει ξανά στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα.

Υπογραμμίζεται ότι σήμερα σημειώθηκαν 49 παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου. Οι 42 ήταν από ελικόπτερα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, τα οποία προσπαθούν να εντοπίσουν εδώ και μέρες τις θέσεις των Ελληνικών υποβρυχίων, ενώ στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο έλαβε χώρα και μια άσκηση της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

-διαφ.-

Πηγή: europost.gr