Σε πλήρη σύγχυση βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις για τα ενοίκια που θα πρέπει να καταβάλουν τον μήνα Απρίλιο, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει την απαραίτητη υπουργική απόφαση, η οποία θα ορίζει ποιοι ΚΑΔ δικαιούνται μείωση μισθώματος και αυτό τον μήνα.

Σημειώνεται ότι τα ενοίκια προκαταβάλλονται και δεν εξοφλούνται, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να βρίσκονται στο… σκοτάδι, αφήνοντας τους ιδιοκτήτες τους στην αναμονή, καθώς θα πρέπει να υπολογίσουν στα έξοδά τους την πληρωμή του μισθώματος μέσα στις επόμενες μέρες.

Με ορθότητα
Φαίνεται ότι και τον μήνα Απρίλιο θα ισχύσουν οι διατάξεις που εφαρμόστηκαν και τον Μάρτιο, ωστόσο ουδείς είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει και κατ’ επέκταση να συμβουλέψει με ορθότητα τις επιχειρήσεις αν θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το ενοίκιο Απριλίου, το 40% αυτού ή αν δικαιούνται πλήρους απαλλαγής.

Αυτή φαίνεται ότι είναι και η αιτία για τις τεράστιες καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί τους προηγούμενους μήνες όσον αφορά την καταβολή των κρατικών αποζημιώσεων, καθώς οι ανακοινώσεις έρχονται… κατόπιν εορτής, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες να προχωρούν σε δήλωση Covid και στη συνέχεια να προκύπτει ότι τα κριτήρια δεν τους εντάσσουν στο μέτρο.

Στον αντίποδα, υπήρχαν και πολλά λάθη από τη φορολογική διοίκηση που διορθώθηκαν με τις τροποποιητικές δηλώσεις οι οποίες υποβλήθηκαν για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν ότι υποβλήθηκαν:

Επιπλέον 90.000 δηλώσεις για τον μήνα Δεκέμβριο του 2020 και 65.000 νέες δηλώσεις για τον μήνα Νοέμβριο του 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2020, οπότε οι ιδιοκτήτες λάμβαναν έκπτωση φόρου ίση με το 30% του ανείσπρακτου ενοικίου, έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί ύψους 44.500.000 ευρώ σε περισσότερα από 232.000 ΑΦΜ ιδιοκτητών ακινήτων. Στο «περίμενε» βρίσκονται επιπλέον 15.000 ιδιοκτήτες. Αν και οι δηλώσεις τους έχουν ήδη εκκαθαριστεί, η ΑΑΔΕ δεν έχει προχωρήσει σε συμψηφισμούς και αναμένεται να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr