Δώρα Πασχαλίδου: Μια ιστορική νίκη που έκανε την Ελλάδα περήφανη στους Παραολυμπιακούς του Παρισιού


Είναι αδύνατο να περιγραφούν τα συναισθήματα που ένιωσε η Δώρα Πασχαλίδου, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Η 27χρονη τζουντόκα, που είναι τυφλή, δίνει κινητήρια δύναμη στον αθλητισμό και δηλώνει ότι το μετάλλιο αυτό δεν είναι μόνο μια προσωπική νίκη, αλλά και μια αναγνώριση των πολλών ωρών σκληρής προπόνησης και των δυσκολιών που έχει αντιμετωπίσει.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2024, η Δώρα επικράτησε με Ippon της Μογγόλας αντιπάλου της, Τουρούνα Λχαϊτζάβ, σε μόλις 54 δευτερόλεπτα, έγραψε ιστορία και έφερε την ελληνική σημαία ψηλά. «Νιώθω τεράστια χαρά και ανακούφιση», εξηγεί και θυμάται τις συγκινητικές στιγμές με τον προπονητή της. «Αυτή η νίκη σημαίνει ότι καταφέραμε να φέρουμε τη χώρα μας στην κορυφή, και αυτό είναι μοναδικό».

Καθώς μιλάει για τη ζωή της, επισημαίνει ότι η εκπαίδευση και οι υποδομές στον αθλητισμό είναι κρίσιμες. «Η αρχόντισσα Ελλάδα μας πρέπει να δώσει προτεραιότητα στον αθλητισμό και στους ανθρώπους με αναπηρίες», λέει. Προσθέτει ότι οι δυνατότητες και η ισότητα θα έπρεπε να είναι αυτονόητες και στην πράξη.

Η Δώρα χαρακτηρίζει την εμπειρία της στους Παραολυμπιακούς ως απίθανη και αξέχαστη, υπογραμμίζοντας την αθλητική κουλτούρα των Γάλλων και τη στήριξη των 45.000 εθελοντών. «Είναι σημαντικό να έχουμε δίπλα μας την πολιτεία και την κοινωνία γενικότερα», τονίζει, αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές.

Αυτό το μετάλλιο είναι μάρτυρας των αγώνων της και για αυτό, ευχαριστεί δημόσια τους δασκάλους της, την οικογένειά της και όλους όσοι την υποστήριξαν. «Η στήριξη του προπονητή μου, Παπαχρήστου Θεόκλητου, ήταν καθοριστική. Δουλέψαμε σκληρά μαζί και η νίκη αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας». Σημειώνει πως η οικογένειά της, ειδικά η μητέρα της και ο αδελφός της, έπαιξαν ρόλο-κλειδί στην υποστήριξή της.

Στο ερώτημα εάν υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκε να τα παρατήσει, απαντά με σιγουριά: «Ποτέ δεν θα το έκανα. Η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες, αλλά είναι αυτές που μας δυναμώνουν και μας κάνουν να προσπαθούμε περισσότερο».

Η Δώρα ελπίζει ότι τα νέα παιδιά θα μάθουν να διεκδικούν και να μην τα παρατούν. «Αν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και ακολουθείτε τα όνειρά σας, μπορείτε να πετύχετε», τονίζει. Στο μέλλον, μαζί με τον προπονητή της, στοχεύει ήδη στους Παραολυμπιακούς του 2028 στο Λος Άντζελες, ξεκινώντας τις προετοιμασίες για τους αγώνες στο Καζακστάν το Νοέμβριο.

Πηγή: newsbeast.gr