Την ώρα που από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δίνει εικόνα αποκλιμάκωσης στην περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον με μήνυμα της στο twitter, ανακοινώνει έναρξη σεισμικών ερευνών από το «Oruç Reis».

Έτσι ένα περίεργο παιχνίδι έχει ξεκινήσει με το Oruç Reis, το σεισμικό ερευνητικό σκάφος για το οποίο η Τουρκία εξέδωσε την προκλητική NAVTEX ανοιχτά του Καστελόριζου, παίζεται τις τελευταίες ώρες.

Και έτσι ενώ διέρρεε ότι υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης ήρθε ένα περίεργο tweet.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο tweet, «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Η κατάσταση αξιολογείται από τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικης Άμυνας, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο η ελληνική πλευρά παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου.

Υποτίθεται ότι «πρώτοι ξεκίνησαν οι Τούρκοι με την απόσυρση δύο πολεμικών πλοίων και ακολούθησε ανάλογη κίνηση από τον ελληνικό Στόλο».

Εδώ να σημειώσουμε ότι οι φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού, που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος βρίσκονταν στην θέση τους και ότι η διαδικασία, αν αληθεύουν τα περί αποκλιμάκωσης, δείχνει ότι έχει υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση ή συμφωνία.

Πηγή: europost.gr