Γνωστό είναι ότι τουρκικές πρεσβείες παγιδεύουν επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν σε διάφορες χώρες. Τώρα στον κατάλογο αυτών προστίθεται και η πρεσβεία στην Τσεχία, αφού δικαστικά έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι Τούρκοι αντιφρονούντες, παρακολουθούνταν από διπλωμάτες με βάση τεχνητές κατηγορίες για τρομοκρατία, τις οποίες μεθόδευσαν Τούρκοι εισαγγελείς.

Τα έγγραφα αυτά, αποκάλυψαν ότι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από την πρεσβεία στην Πράγα, χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευασθούν κατηγορητήρια εις βάρος επικριτών του Τούρκου Προέδρου και μελών των οικογενειών τους.

διαφ.

Κατηγορίες αυτής της μορφής, βασισμένες σε τέτοια στοιχεία αφορούν σε δέκα τουλάχιστον πρόσωπα εις βάρος των οποίων η Γενική Εισαγγελία της Αγκύρας διέταξε την διεξαγωγή έρευνας, παρ’ ότι συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία δεν παρουσιάσθηκαν. Η έρευνα βασίσθηκε σε αρχεία κατασκοπείας, που διατηρήθηκαν στην τουρκική Πρεσβεία στην Πράγα το 2016 και το 2017.

Η ύπαρξη των εγγράφων αυτών κατέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες των τουρκικών διπλωματικών αποστολών χρησιμοποιούνται από το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας. Όλες οι πληροφορίες καταλήγουν στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τις διαβιβάζει στο Γραφείο του Τούρκου Γενικού Εισαγγελέα, στην Αστυνομία και στην υπηρεσία πληροφοριών MIT.

Το γεγονός ότι οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές συνεχίζουν την συστηματική κατασκοπεία επικριτών της τουρκικής Κυβέρνησης στο εξωτερικό, δεν αρνήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι συγκεκριμένοι Τούρκοι διπλωμάτες έχουν ορισθεί σε πρεσβείες και προξενεία, έχοντας λάβει επίσημη εντολή από την Κυβέρνηση να διεξάγουν τέτοιες δραστηριότητες στο εξωτερικό. «Αν ανατρέξετε στον ορισμό του διπλωμάτη, είναι σαφές. Καθήκον τους είναι η συγκέντρωση πληροφοριών» είχε δηλώσει ο Τσαβούσογλου.

Πηγή: europost.gr