Κάνει ό,τι μπορεί για να στρέψει αλλού την προσοχή των Τούρκων πολιτών ο σουλτάνος

facebook sharing buttontwitter sharing buttonwhatsapp sharing buttonmessenger sharing buttonsms sharing button
Η τουρκική λίρα έφτασε σε ένα νέο ρεκόρ χαμηλό, υποβαθμισμένη από την ανησυχία ότι η νομισματική πολιτική της Τουρκίας παραμένει πολύ χαλαρή για να περιορίσει τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό, αναφέρει το Bloomberg.

Η λίρα υποχώρησε 1,1% στο 8,5981 ανά δολάριο, έτοιμη για την τρίτη της πτώση αυτή την εβδομάδα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 8,58 ανά δολάριο στις αρχές Νοεμβρίου.

Η πτώση της λίρας εντάθηκε αυτή την εβδομάδα, αφότου ο Ταγίπ Ερντογάν αντικατέστησε έναν ακόμα υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας, δημιουργώντας ερωτήματα για την αυτονομία της.

«Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς αμετάβλητο στο 19% για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών είχε κορυφωθεί. Ωστόσο, το νόμισμα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 13% τους τελευταίους τρεις μήνες, μακράν η μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, μια υποτίμηση που απειλεί να τροφοδοτήσει τις υψηλότερες τιμές», λέει το Bloomberg.

Η λίρα, η οποία έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας της από το 2018, εξασθενεί επίσης λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν πρόωρες εκλογές, μετά τις αποκαλύψεις του αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ για δεσμούς του υπόκοσμου με κυβερνητικούς αξιωματούχους , συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν με φιέστα για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, εγκαινιάζει τζαμί χωρητικότητας 2.250 ατόμων στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Το νέο συγκρότημα, με έκταση 16.500 τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο, αίθουσες εκθέσεων, υπαίθριο χώρο προσευχής και χώρο στάθμευσης. Οι μιναρέδες του έχουν ύψος 81 μέτρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr