Μια ομάδα μαχητών Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας δημοσίευσε προπαγανδιστικό υλικό στο οποίο υπάρχει και μία φωτογραφία όπου φαίνεται να χλευάζουν τους στρατιώτες που ύψωσαν την αμερικανική σημαία στην Ίβο Τζίμα.

Στην εκδοχή που παρουσιάζουν οι Ταλιμπάν φαίνεται το τάγμα Badri 313 να υψώνει τη σημαία του με παρόμοιο τρόπο στις ΗΠΑ. Μάλιστα τα μέλη του τάγματοςκρατούν όπλα που πιθανόν τα έχουν κλέψει από στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των περιπολιών τους στην Καμπούλ.

Το συγκεκριμένο τάγμα είναι μία ειδική ομάδα μαχητών Ταλιμπάν που ντύνεται σαν τους Αμερικανούς στρατιώτες, φοράει μπότες και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Παράλληλα τα μέλη του οδηγούν θωρακισμένα Hunvees και κρατούν ανά χείρας αυτόματα M4. To Badri 13 φαίνεται να έχει πάρει το όνομά του από τη μάχη του Badr. Πρόκειται για μία μάχη που αναφέρεται στο Κοράνι και στην οποία ο Προφήτης Μωάμεθ κατάφερε να νικήσει τους εχθρούς του με μόλις 313 άνδρες. Η συγκεκριμένη μάχη φαίνεται ότι διαδραματίστηκε περίπου πριν από 1.400 χρόνια.

To Badri 13 φέρεται να είναι άριστα εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο στρατιωτικό υλικό. Το που και το πως αποκτήθηκε ο συγκεκριμένος οπλισμός είναι άγνωστο. Ωστόσο φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός αμερικανικού στρατιωτικού οπλισμού και του οπλισμού που χρησιμοποιούσαν οι αφγανικές δυνάμεις όλο το προηγούμενο διάστημα. Πάντως το πιθανότερο σενάριο θέλει τους Ταλιμπάν να κατέσχεσαν τον στρατιωτικό οπλισμό όταν οι δυτικές και συμμαχικές δυνάμεις έφυγαν από το Αφγανιστάν.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε το Badri 13, τα μέλη του φορούν στρατιωτικά κράνη και γυαλιά ηλίου αντί για τα ρούχα που φορούν οι Ταλιμπάν, ενώ κρατούν αυτόματα όπλα. Ακόμη φαίνεται να φορούν σύγχρονες μπότες μάχης και γυαλιά νυχτερινής όρασης.

Από την άλλη πλευρά Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως το Badri 13 κατέσχεσε ότι είχε απομείνει από τον οπλισμό 28 δισ. δολάρια που είχαν δώσει οι ΗΠΑ στις αφγανικές δυνάμεις από το 2002 έως και το 2017.

«Όλα τα όπλα που δεν έχουν καταστραφεί πλέον βρίσκονται στα χέρια των Ταλιμπάν», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, ζητώντας παράλληλα να μην κάνει γνωστό το όνομά του.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Center for International Policy’s Security Assistance Monitor, η κατάσχεση των αμερικανικών όπλων είναι μια προπαγανδιστική κίνηση. Ακόμη σημείωσε πως η Badri 13 κατέσχεσε προηγμένα αεροσκάφη τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω έλλειψης εκπαίδευσης.

«Όταν μια ένοπλη ομάδα παίρνει στα χέρια της όπλα αμερικανικής κατασκευής αυτό είναι ένα είδος συμβόλου. Είναι μια ψυχολογική νίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο The Hill.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ρωτήθηκε για τον οπλισμό που κατασχέθηκε από τους Ταλιμπάν και είπε ότι «προφανώς δεν έχουμε πλήρη εικόνα αλλά σίγουρα ένα μεγάλο μέρος του έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν». «Προφανώς δεν έχουμε την αίσθηση ότι θα μας το παραδώσουν εύκολα στο αεροδρόμιο», συμπλήρωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Το Badri 13 θα συνεχίσει τη δράση του τους επόμενους μήνες

Την ίδια ώρα αναλυτές περιμένουν ότι το Badri 13 θα συνεχίσει τη δράση του τους επόμενους μήνες. «Αυτό που αποκαλύφθηκε πρόσφατα είναι μία πολιτοφυλακή, μία μονάδα ειδικών επιχειρήσεων των Ταλιμπάν που αναπτύσσεται στην Καμπούλ αλλά και αλλού. Πρόκειται για μία ομάδα ειδικών αποστολών που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την καλύτερη στον κόσμο», δήλωσε ο Shiv Aroor, τηλεοπτικός παρουσιαστής στο India Today.

«Τώρα που οι Ταλιμπάν βρίσκονται στην εξουσία υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη ομάδα. Περιμένετε να δείτε πολλά περισσότερα από το Badr 13 τους επόμενους μήνες», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το India Today το Badri 13 προετοιμάζεται όπως οι ομάδες κομάντο. Μάλιστα τα μέλη του εκπαιδεύονται σε τακτικές και επιθετικές κινήσεις σε άγνωστες τοποθεσίες που διευθύνονται από τους Ταλιμπάν.

Όταν οι Ταλιμπάν δημοσιοποίησαν τις φωτογραφίες οι ειδικοί πίστευαν ότι το έκαναν για να στείλουν το μήνυμα ότι η εν λόγω ομάδα έχει σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες.

Οι Ταλιμπάν δεν είναι πλέον αγρότες αλλά επαγγελματική παραστρατιωτική δύναμη

Ένα μέλος ιστοσελίδας της πακιστανικής άμυνας δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν πλέον δεν είναι αγρότες αλλά μία επαγγελματική παραστρατιωτική δύναμη. Μάλιστα ένας ειδικός είπε ότι οι Ταλιμπάν είναι καλύτερα εξοπλισμένοι ακόμα και από τον στρατό του Πακιστάν. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ινδού ταγματάρχη GG Dwidedi στο India Today το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν έχουν εξοπλιστεί κατά αυτό τον τρόπο αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή.

Η μάχη της Ίβο Τζίμα

Η Μάχη της Ίβο Τζίμα ήταν η ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία η οποία οδήγησε στην αμερικανική κατάληψη του νησιού Ιβο Τζίμα κατά την διάρκεια της αποστολής του Ειρηνικού Ωκεανού του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για να καταφέρουν να νικήσουν την Ιαπωνία οι Αμερικανοί έπρεπε να καταλάβουν την Ίβο Τζίμα. Ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 26 Μαρτίου 1945. Οι ΗΠΑ είχαν σαν στόχο την ολοκληρωτική κατάληψη του νησιού αλλά και των τριών αεροπορικών του βάσεων. Έτσι θα μπορούσαν να οργανώσουν την εκστρατεία για την κατάληψη της Ιαπωνίας.

Ο ιαπωνικός στρατός αμύνθηκε με υπόγεια τούνελ. Όμως οι ΗΠΑ διέθεταν ισχυρό στόλο με πυροβολικό που κατέστρεφε με βομβαρδισμούς τις άμυνες της Ιαπωνίας. Αυτή η μάχη ήταν η πρώτη σύγκρουση των δύο χωρών μέσα στην κύρια ιαπωνική γη. Ολοκληρώθηκε μετά από πέντε εβδομάδες με τους Ιαπώνες να έχουν υποστεί μία βίαιη ήττα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr