Στην προκλητική θέση της μοιρασιά του Αιγαίου επιμένει ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών. Μάλιστα αυτή τη φορά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το θέμα το είχε θέσει και στον Έλληνα υπουργό των Εξωτερικών, αλλά ο Νίκος Δένδιας, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο τούρκος υπουργός, του είπε ότι «δεν είμαστε έτοιμοι» ακόμα γι’ αυτό γιατί «η πίεση της κοινής γνώμης, δεν θέλει συνεργασία με την Τουρκία».

Ανέφερε συγκεκριμένα για το θέμα αυτό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Όταν συναντήθηκα στη Γενεύη με τον πολύ καλό μου φίλο Νίκο Δένδια μου είπε πως «δεν είμαστε έτοιμοι». Όταν τον ρώτησα γιατί, μου απάντησε η πίεση της κοινής γνώμης, δεν θέλει συνεργασία με την Τουρκία. Ξέρετε, στη διπλωματία λένε το ταγκό θέλει δυο. Άρα το να θέλουμε διάλογο δεν αρκεί. Πρέπει να είναι έτοιμη και η Ελλάδα».

Οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα
Την ίδια ώρα ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» δήλωσε ότι η Aγκυρα πάντα «λέει αυτό που κάνει», αλλά και «κάνει ό,τι λέει», απαντώντας σε ερώτηση περί του αν τελικά θα αδειοδοτηθεί η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο Τούρκος διπλωμάτης τονίζει, ωστόσο, ότι η Aγκυρα είναι ανοιχτή για συζητήσεις οριοθέτησης με την Αθήνα, τονίζοντας πως αυτή θα πρέπει να είναι «δίκαιη, ισότιμη και ειρηνική».

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης:

Ερ: Πριν από λίγο καιρό η εφημερίδα της (τουρκικής) κυβέρνησης δημοσίευσε αιτήματα της ΤΡΑΟ για έρευνες σε συντεταγμένες της Ανατολικής Μεσογείου (ανοιχτά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου) που η Ελλάδα θεωρεί ως μέρος της υφαλοκρηπίδας της. Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας θα αδειοδοτήσει αυτές τις έρευνες;

Απ: Δεν χρειάζεται να διαβάζετε μηνύματα ανάμεσα στις γραμμές. Τα μηνύματά μας είναι πάντα, σε κάθε επίπεδο, ανοιχτά και ευθύτατα. Δεν μας αρέσουν τα τετελεσμένα εναντίον μας και ούτε δρούμε εμείς με αυτό τον τρόπο. Λέμε αυτό που κάνουμε, και κάνουμε αυτό που λέμε. Παραδείγματος χάριν, εξακολουθούσαμε επί χρόνια να προειδοποιούμε τους Ελληνοκύπριους (και τους περιφερειακούς και άλλους συνεργάτες τους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) ότι οι μονομερείς απόπειρές τους να χαράξουν γραμμές στην Ανατολική Μεσόγειο παραβίαζαν ξεκάθαρα τα δικαιώματά μας και εκείνα των Τουρκοκυπρίων. Καμία χώρα δεν μπορεί απλά να καθίσει ήσυχη, όταν οι άλλες υφαίνουν ιστούς που τόσο εμφανώς επηρεάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Ειδικά μια χώρα όπως η Τουρκία που διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι θέσεις μας στα θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας πάντα λαμβάνουν υπόψη τις βασικές αρχές του δικαίου της θάλασσας όπως και τις πολυάριθμες πρακτικές και αποφάσεις δικαστηρίων που μαζί δημιουργούν νομολογία και ως τέτοιες συγκροτούν το διεθνές δίκαιο. Είναι γεγονός ότι το να είσαι μεγάλη χώρα δεν σε απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις σου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Το διεθνές δίκαιο είναι για όλες τις χώρες, μεγάλες ή μικρές. Αλλά το διεθνές δίκαιο στην ολότητά του και στα συμφραζόμενά του λαμβάνει υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, όχι μόνο τα πράγματα που θα γνώριζε και ένας πρωτοετής της Νομικής. Γι’ αυτό οι άνθρωποι αφιερώνουν χρόνια στις νομικές σχολές και γι’ αυτό και δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις κατά τη διάρκεια της εξάσκησης του νόμου.

Ερ: Θεωρείτε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανόν να έχουμε θετικές εξελίξεις;

Απ: Ναι. Είναι πράγματι πιθανόν να έχουμε θετικές εξελίξεις, εφόσον οι παραλυτικές πεποιθήσεις σταματήσουν και οι απολιθωμένες στάσεις εγκαταλειφθούν. Δεν είναι ποτέ αργά για γείτονες όχι μόνο να συζητούν, αλλά ακόμα και να ακούει ο ένας τον άλλον.

Πηγή: europost.gr