Η εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Δ. Κολoκούρη, μέσα από την οποία το προσωπικό της ΕΜΑΚ πρέπει να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού μέχρι τις 11 Ιουνίου, αλλιώς θα μετατεθούν σε άλλη υπηρεσία, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Από τη μία έχει «ανοίξει η όρεξη» της κυβέρνησης για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και σε άλλους κλάδους και από την άλλη ήδη αρκετά μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας αντιδρούν.

Ήδη αρκετοί Πυροσβέστες είναι έτοιμοι να καταθέσουν προσφυγές εφόσον η διαταγή γενικευτεί με οδηγία για υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ενδεικτικά, πυροσβέστες στο Βόρειο Αιγαίο, φέρονται προβληματισμένοι για τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνος» τουλάχιστον 20 πυροσβέστες από τους συνολικά 200 που διαθέτει το νησί της Λέσβου δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και θα έχουν συνάντηση σήμερα, Πέμπτη 20 Μαΐου, με δικηγόρο του νησιού προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους σε νομικό επίπεδο.

Όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος «συνάδελφοι οι οποίοι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο και προχωρούν τις διαδικασίες έτσι ώστε να είναι έτοιμοι και να αντιδράσουν σε περίπτωση που εκδοθεί αντίστοιχη διαταγή με αυτήν που εκδόθηκε για την ΕΜΑΚ και θα προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου των πυροσβεστών».

Υποβάθμιση για την ΕΜΑΚ μια ενδεχόμενη αλλαγή προσωπικού

Εκτίμηση του προέδρου της Ένωσης Πυροσβεστών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι ότι δεν θα προχωρήσει στην πράξη η διαταγή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην ΕΜΑΚ και όπως αρχικά είχε διαρρεύσει αντίστοιχο σχέδιο για τα γυμναστήρια (με άνοιγμα μόνο σε εμβολιασμένους), στην πορεία ακυρώθηκε.

«Δεν μπορείς να αποσπάσεις έναν πυροσβέστη γενικών καθηκόντων και να τον μετακινήσεις στην ΕΜΑΚ και να απομακρύνεις τον άνθρωπο από την ΕΜΑΚ ο οποίος έχει εκπαιδευτεί σε συγκεκριμένα πράγματα. Εννοώ ότι είναι ένα ειδικό Σώμα και για να δουλέψει χρειάζονται και άνθρωποι με ειδική εκπαίδευση οι οποίοι είναι ελάχιστοι αυτή τη στιγμή. Θεωρώ ότι θα είναι υποβάθμιση για την ΕΜΑΚ εάν γίνει αλλαγή του προσωπικού, έτσι αυθαίρετα και τόσο γρήγορα».

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος: Ατυχής η διατύπωση της διαταγής του Αρχηγείου

Ατυχή χαρακτηρίζουν την διατύπωση της διαταγής του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τόσο ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος όσο και η Βάσω Χαρέλα μέλος του ΔΣ της Ένωσης Υπαλλήλων ΠΣ Κεντρικής Μακεδονίας. Η διαταγή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις εντός του Σώματος παραδέχεται ο κ. Σταθόπουλος προσθέτοντας, ωστόσο, ότι σε πρακτικό επίπεδο αυτή αποτελεί για το Σώμα θέσφατο.

«Υπάρχουν άνθρωποι στην ΕΜΑΚ που δεν θέλουν να εμβολιαστούν αλλά αν είναι 5 στους 400 είναι ασήμαντη, αμελητέα ποσότητα. Θα δούμε τι θα κάνουμε με αυτούς. Για να βγουν στο εξωτερικό και να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επιχείρηση σε άλλη χώρα θα πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούν. Αλλιώς δεν μπορούν προσφέρουν βοήθεια. Φανταστείτε να μας ζητήσει βοήθεια π.χ. η Τουρκία και μεις να μην μπορούμε να πάμε γιατί δεν εμβολιαστήκαμε. Τότε τι θα γίνει;» αναρωτήθηκε ο κ. Σταθόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν αρνηθήκαμε να εμβολιαστούμε. Και οι συνάδελφοι απόρησαν με τη διαταγή. Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο για να βγει αυτή την διαταγή. Αν η ηγεσία διαπίστωνε κάτι, τότε να το συζητήσουμε αλλά τώρα δημιουργήθηκε ένα θέμα μεγάλο χωρίς να υπάρχει θέμα».

Ένας στους δύο πυροσβέστες εμβολιάστηκε μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκη

Μετά την διαταγή του Αρχηγείου, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία και πίνακες από τις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση εμβολιασμών σε αυτές. Ενδεικτικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% του Σώματος (από τα 800 άτομα έχουν κάνει το εμβόλιο τα 420) και με τη δεύτερη δόση ενώ συνεχίζεται ο προγραμματισμός των εμβολιασμών. Την ίδια ώρα στη 2η ΕΜΑΚ που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη έχουν εμβολιαστεί πάνω από τα 40 άτομα από τα συνολικά 68.

Αντιδρούν και οι Αστυνομικοί

Και αστυνομικοί αναμένεται να αντιδράσουν σφοδρά σε περίπτωση που έρθει μία εντολή για υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθώς αναμένεται να την προσβάλουν.

Γι’ αυτό ερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Πάκος Δημοσθένης, τονίζοντας πως «δεν πιστεύω σε αυτό που έγινε στην ΕΜΑΚ, πιστεύω στον εμβολιασμό σαν άνθρωπος, δεν πιστεύω στην υποχρεωτικότητα, από τη στιγμή που υπάρχουν νόμοι σε αυτό το κράτος, βάσει των νόμων που ισχύουν δεν είναι αυτό το πράγματα υποχρεωτικό».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr