Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην εφημερίδα «Εποχή» ο τέως υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έθεσε όρια στην προσωποπαγή δομή του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την έκρηξη του Παύλου Πολάκη, ο οποίος διεκδικεί πλέον ανοιχτά ρόλο θεματοφύλακα της ηγετικής ομάδας του κόμματος και ειδικά του Αλέξη Τσίπρα.

Προτάσσοντας την ανάγκη για ένα «μαζικό κόμμα» και με «αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα», ο κ. Πολάκης ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική Τσακαλώτου, εγκαλώντας τον μάλιστα για το ότι η ανακούφιση της μεσαίας τάξης έπρεπε «να είναι άμεση και όχι απλά να θωρακίζουμε τη χώρα με 37,5 δισ., έφταναν και τα 30…)».

διαφ.

Στα εσωκομματικά «καρφιά» του προς τον τέως υπουργό Οικονομικών, ο κ. Πολάκης αναφέρει μάλιστα πως «έτσι θα ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, γιατί αλλιώς εμείς θα φωνάζουμε για ηθική και αυτοί θα κάνουν “απευθείας ανάθεση” των δισ. που μάζεψες με έναν μηχανισμό πρόθυμο και υπάκουο γιατί τσιμπάει κομμάτι της πίτας παρανόμως…».

Ευκλειδη ,εγώ δε θέλω μόνο να «διαφημίζουμε» το ηθικό πλεονέκτημα!!Τοχουμε έτσι κι αλλιώς και το αποδείξαμε!ΕΓΩ ΘΕΛΩ…

Gepostet von Παύλος Πολάκης / Pavlos Polakis am Sonntag, 2. August 2020

Ολόκληρη η ανάρτηση Πολάκη:

διαφ.

«Ευκλείδη, εγώ δε θέλω μόνο να “διαφημίζουμε” το ηθικό πλεονέκτημα!

Το ‘χουμε έτσι κι αλλιώς και το αποδείξαμε!

ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!

Δηλαδή :

-θέλω π.χ. μια Τράπεζα από τις 4 να περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου και βέβαια να φύγει ο Στουρνάρας από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, γιατί λειτούργησε ως πέμπτη φάλαγγα εναντίον μας τα προηγούμενα χρόνια .

-θέλω να αντιστραφεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. των αεροδρομίων) που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε το ’15, γιατί τώρα και λόγω κορωνοϊού μας ζητάνε και αποζημιώσεις από πάνω.

-θέλω ένα άλλο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης τώρα που με την προσπάθεια όλων μας βγήκαμε από τα μνημόνια, που να μην επαναλαμβάνει μόνο τη στήριξη των φτωχών αλλά και τη σοβαρή στήριξη των μικρομεσαίων, αποσπώντας ταυτόχρονα πλούτο και ισχύ από αυτούς που έχουν τα πολλά και βγήκαν σχετικά αλώβητοι από την κρίση. Δηλαδή, θέλω να αμείψουμε την εργασία του εργάτη, τη διανοητική επάρκεια και δεξιότητα του επιστήμονα, την παραγωγή του αγρότη και όχι μόνο ή κυρίως τον εργοδότη, το υλικό, τον μεσάζοντα!

-θέλω ένα κράτος που θα είναι επιτελικό γιατί θα κάνει ΜΟΝΟ 4 δουλειές: θα παράγει το σχέδιο, θα μοιράζει τα χρήματα, θα θέτει τους κανόνες και θα εκτελεί ετήσιο τελικό ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ έλεγχο όλων των αποκεντρωμένων του δομών και της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα κάνουν ΟΛΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ που σήμερα συνεχίζει να κάνει ένα διεφθαρμένο και πελατειακό κεντρικό κράτος, δυσκίνητο και γραφειοκρατικό, που έχει φτιαχτεί 70 χρόνια τώρα (με παραλλαγές).

Ετσι θα ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, γιατί αλλιώς εμείς θα φωνάζουμε για ηθική και αυτοί θα κάνουν “απευθείας ανάθεση” των δισ. που μάζεψες με έναν μηχανισμό πρόθυμο και υπάκουο γιατί τσιμπάει κομμάτι της πίτας παρανόμως…

-Θέλω, τέλος, να τιμωρηθούν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και όλοι αυτοί που τους βοήθησαν. Αρα θέλω θεσμικά μέτρα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και την εφαρμογή της (π.χ., μαζικές προσλήψεις δικαστών, ενοποίηση σε ένα στάδιο προανάκρισης και κύριας ανάκρισης και όχι αναβολή σε δίκες μεγαλύτερη από δύο μήνες για ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ). Η τιμωρία των τρωκτικών που χρεοκόπησαν τη χώρα δεν είναι ούτε σκανδαλολογία, ούτε εμμονή, ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Θέλω πολλά, αλλά δεν θα τα πούμε όλα από εδώ. Εχουμε συνέδριο μπροστά.

Είναι ΤΕΛΟΣ προφανές πως για να γίνουν αυτά (ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ, ΕΤΣΙ;)

χρειαζόμαστε:

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που θα το φτιάξουμε έτσι όπως, ακροθιγώς, είπα παραπάνω. Η δημοκρατία και τα δικαιώματα μόνο ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ!

ΜΑΖΙΚΟ ΚΟΜΜΑ που να αντιστοιχίζεται με το 32% της κοινωνίας που και στην ήττα μας ακούμπησε την ελπίδα της πάνω μας και δεν επιτρέπεται πλέον να είναι εκτός των οργανωμένων μας δυνάμεων (με οποιαδήποτε πρόφαση «καθαρότητας»).

ΑΡΧΗΓΟ τον Αλέξη Τσίπρα, που ήταν ο μόνος ΗΓΕΤΗΣ της Αριστεράς που την κρίσιμη στιγμή που έσπαγε το προηγούμενο κοινωνικό συμβόλαιο του δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είπε το «πάμε να κυβερνήσουμε» και φτάσαμε στο 36,5% συσπειρώνοντας με τον λόγο και την παρουσία του και ταξικά και πολιτικά τα κοινωνικά στρώματα των κάτω, της νεολαίας και σοβαρού κομματιού των μεσαίων (που οι τελευταίοι μας γύρισαν την πλάτη γιατί μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του ’18 έπρεπε η ανακούφισή της να είναι ΑΜΕΣΗ και όχι απλά να θωρακίζουμε τη χώρα με 37,5 δισ., έφταναν και τα 30…)

Αυτά… Χαιρετισμούς απ’ τα Σφακιά!»

Τι δήλωσε ο Τσακαλώτος στην «Εποχή»
Η συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου στην εφημερίδα «Εποχή» ήταν ουσιαστικά μια πολιτική πλατφόρμα του τέως υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του 3ου Συνεδρίου του κόμματος.

«Η εσωκομματική δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα των μελών δεν πρέπει να εκχωρούνται στην ηγετική ομάδα, όσο φωτισμένη και αν είναι», επισημαίνει με νόημα ο επικεφαλής των «53+».

Ο τέως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της εσωκομματικής τάσης των «53+» εξήγησε πως «χρειαζόμαστε ένα κόμμα που υπερασπίζεται αξίες, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, αγκυρωμένο στην κοινωνική υποκειμενικότητα, χρήσιμο και συμμετοχικό στην κίνηση της κοινωνίας» και πρόσθεσε ότι «για να γίνουν τα παραπάνω, προϋπόθεση είναι η εσωκομματική δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα των μελών να μην εκχωρούνται στην ηγετική ομάδα, όσο φωτισμένη και αν είναι».

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος περιέγραψε πως «για την Αριστερά ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, τα μέσα είναι μέρος του σκοπού. Αλλιώς δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αποδείξουμε στον κόσμο ότι δεν είμαστε μια από τα ίδια», παρεμβαίνοντας εμμέσως στη συζήτηση για τις αποκαλύψεις από τις ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο τέως υπουργός προτρέπει ανοιχτά στη συνέντευξή του τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -των οποίων το όνομά τους εμπλέκεται σε αποκαλύψεις- να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

«Να γυρίσουμε την ατζέντα στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Ωστόσο όταν η ΝΔ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο με τέτοιες “αποκαλύψεις” δεν βρίσκω άλλη λύση από το να δίνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και μάλιστα να κάνουμε και χρήση όλων των ένδικων μέσων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τέως υπουργός.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% και ο ΣΥΡΙΖΑ του 33% είναι προπαγανδιστική επινόηση, διχαστική και ανιστόρητη, κατασκευασμένη από ανθρώπους που αδιαφορούν ή παραποιούν την ιστορική διαμόρφωση του μεγαλύτερου κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς», αναφέρει ο τέως «τσάρος» και επικεφαλής της Κίνησης των «53+», για το θέμα της διεύρυνσης, και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ηταν και είναι ακατανόητη η επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κεντροαριστερά. Αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική. Κανείς δεν μπορεί να την υπερασπιστεί ευθαρσώς, γίνεται με μισόλογα, με σημειολογικούς χρωματισμούς, αγνοώντας τις μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα μετά το 2010. Οπως επίσης είναι λάθος να προκαταλαμβάνεται η γνώμη και η θέληση των συνέδρων».

Παράλληλα, απορρίπτει τη διεξαγωγή του Συνεδρίου ψηφιακά, εφόσον δεν το επιτρέψει ο κορωνοϊός, επισημαίνοντας πως η συζήτηση των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, της τακτικής και της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για τις συμμαχίες «δεν γίνεται εξ αποστάσεως, οπότε και είναι πρόωρο να μιλήσουμε για την ημερομηνία του Συνεδρίου».

Ο κ. Τσακαλώτος παίρνει θέση και αναφορικά με τις προτάσεις της «Επιτροπής Πισσαρίδη», καθώς αυτές έγιναν σήμερα γνωστές, καταλήγοντας: «Ακριβώς επειδή το πακέτο Πισσαρίδη δεν αντιμετωπίζει τις ανισότητες, δεν δημιουργεί όρους για αύξηση επενδύσεων και ρυθμών ανάπτυξης, βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιδείνωση του λόγου χρέος/ΑΕΠ. Ετσι χτίζονται οι όροι ενός νέου κανονικού μνημονίου».

Πηγή: europost.gr