Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν δεν άκουσε ούτε τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, ούτε τον φίλο και στρατηγικό του συνεργάτη, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πολύ περισσότερο δεν έδωσε σημασία τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και της Κύπρου, τους οποίους -ως γνωστό- δεν λαμβάνει καν υπόψη. Έγραψε τους πάντες στα παλιά του τα παπούτσια.

Η Αγία Σοφία είναι πλέον τζαμί…

Το συμπέρασμα είναι ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας κάνει ότι θέλει, που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα τα δικά του και της κατοχικής δύναμης. Τις ανακοινώσεις και τις διαμαρτυρίες τις πετά στα σκουπίδια. Διότι προφανώς γνωρίζει ότι δεν θα έχει συνέπειες για τις πράξεις του.

Ερωτώ με κάθε ειλικρίνεια: Ποιος θα σταματήσει τον σχιζοφρενή ισλαμιστή ηγέτη; Υπάρχει κάποιος σε όλο τον κόσμο, που έχει την παραμικρή πρόθεση να σηκώσει το ανάστημά του, απέναντι στην ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας; Κανείς…

Η απόφαση του Ερντογάν είναι να γίνει η κατοχική δύναμη η απόλυτη στρατιωτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η απόφαση επηρεάζει πρωτίστως την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και περιφερειακές δυνάμεις όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Ο Ερντογάν μας απέδειξε και κάτι άλλο με αυτή την παράφρονα απόφαση. Τα σχέδια του, δεν μένουν ΠΟΤΕ στο συρτάρι. Τα σχέδια του τα υλοποιεί.

Όπως είναι γνωστό, έχει εκπονήσει σχέδια και για το Αιγαίο, και για την Κρήτη και νέα σχέδια για την Κύπρο. Φοβάμαι, ότι όταν κάνει την κίνηση, όσα τηλεφωνήματα και να γίνουν από ξένους ηγέτες, θα τα αγνοήσει. Δεν θα δώσει την παραμικρή σημασία και θα συνεχίσει την επίθεσή του. Είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε όλοι. Είναι η ώρα της εγρήγορσης και της υπευθυνότητας απέναντι στην Πατρίδα. Όσοι ακόμα πιστεύουν ότι ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα «ηρεμήσει» τον Ερντογάν και θα αφήσει στην ησυχία τους την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι παράλογοι, για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη.

Ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος για όλα στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Κύπρος χρειάζονται πραγματικές συμμαχίες σε τοπικό επίπεδο. Διότι όλες οι χώρες της Μεσογείου είναι στο στόχαστρό του.

Το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος η Ελλάδα, θα κοιτάζει από τις Βρυξέλλες και θα …συσκέπτεται όταν προχωρήσει στα σχέδια του ο Ερντογάν.

Η Ε.Ε. της οποίας είναι μέλη η Ελλάδα και η Κύπρος, θα εκδίδει ανακοινώσεις για την ανάγκη …διαλόγου.

Και οι δύο αυτές συμμαχίες, είναι σκάρτες. Δεν προστατεύουν τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην περίπτωση της Ε.Ε. έχουμε να κάνουμε και με αυτούς που τιμώρησαν με Μνημόνια τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό. Να μην ξεχνάμε την απαράδεκτη στάση τους όταν μας …πούλησαν τα δάνεια ως διάσωση!

Η αμερικανική θέση, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, είναι να παραμείνει η Αγία Σοφία ένα παράδειγμα της δέσμευσής της Τουρκίας να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους.

Απέδειξε ο Ερντογάν ότι δεν σέβεται απολύτως τίποτα. Είναι ένας φανατικός ισλαμιστής επικίνδυνος πολιτικός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα υπονομεύσει την κληρονομιά αυτού του αξιοσημείωτου κτιρίου και της αξεπέραστης ικανότητάς του -τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο- να προσφέρει στην ανθρωπότητα μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών.

Για την Αμερική, η Αγία Σοφία αποτελεί παράδειγμα θρησκευτικής έκφρασης και καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και σύνθετη ιστορία 1,500 χρόνων. Γι’ αυτόν τον λόγο, σημειώνεται στην υπουργική ανακοίνωση «το καθεστώς του μνημείου ως μουσείου έχει επιτρέψει σε άτομα από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση και να αναλογιστούν για αυτό το υπέροχο επίτευγμα».

Βεβαίως έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση δεν έκανε μόνο με τη δημόσια δήλωση ο κ. Πομπέο. Είχαν προηγηθεί και άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων και ο πρέσβης Πάιατ, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία είχε λάβει εντολή από την Ουάσιγκτον να επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Κλείνω σήμερα με την ανάρτηση στο Twitter του φιλέλληνα γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, που εκφράζει και τα αισθήματα των Αμερικανών πολιτών:

«Καταδικάζω έντονα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Καλώ τον Ερντογάν να αντιστρέψει την πορεία του και να αποκαταστήσει την αξιοθαύμαστη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας ως μουσείο για να μπορούν να το επισκεφθούν άνθρωποι όλων των θρησκειών και πολιτισμών»…

Πηγή: Hellasjournal

Πηγή: europost.gr