Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται οι καταναλωτές εξαιτίας του κύματος ακρίβειας στην ενέργεια που έχει προκαλέσει μπαράζ αυξήσεων στις τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης. Από τη μια πλευρά οι λογαριασμοί ρεύματος κρύβουν σημαντικές αυξήσεις και από την άλλη η τιμές σε βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ που ανεβαίνουν συνεχώς.

Καταναλωτές διαμαρτύρονται για το κύμα ανατιμήσεων και σημειώνουν οι λογαριασμοί που έφτασαν στο σπίτι τους έχουν αύξηση έως και 100% σε σχέση με τους αντίστοιχους τις προηγούμενης χρονιάς.

Μεγάλη ακρίβεια στα τρόφιμα
Μέσα σε λίγες ημέρες οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν:

τα φρέσκα ψάρια κατά 21% ακριβότερα
τα μακαρόνια κατά 9,6%,
το βόειο κρέας κατά 9,1%
και το συσκευασμένο ρύζι 7 ,2%.

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές στα ράφια, το υπουργείο ενέργειας αποφάσισε να αναστείλει για 5 μήνες τη χρέωση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τις επιχειρήσεις. Ο αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κώστας Δαμίγος, σημειώνει ωστόσο ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό καθώς οι τιμές ρεύματος συνεχίζουν να αυξάνονται και «ανάγεται να συμπαρασύρουν τις τιμές των προϊόντων».

Υπερδιπλασίασε το επίδομα για το Νοέμβριο το υπουργείο Ενέργειας
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για όλους και κυρίως για έναν μισθωτό που αμείβεται με τα 558 του κατώτατου μισθού. Μπροστά στο εκρηκτικό κοκτέιλ των ανατιμήσεων στο ρεύμα, το υπουργείο Ενέργειας υπερδιπλασίασε το επίδομα για τον Νοέμβριο στα 39 ευρώ από τα 18 ευρώ, όπου διέθετε τον Οκτώβριο.

«Να πούμε ότι είχαμε ξεκινήσει με εννέα ευρώ επιδότηση ανά μήνα, αυτό διπλασιάστηκε στα 18 ευρώ το μήνα Οκτώβριο και αναγκαζόμαστε τώρα να το υπερδιπλασιάσουμε στα 39 ευρώ και στα 45 ευρώ αντίστοιχα για τους δικαιούχους ΚΟΤ ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της ανατίμησης ένα 80-90% ώστε σε μηνιαία βάση ο καταναλωτής για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες να μη δει μία αύξηση που να είναι 3-4 ευρώ», σημείωσε σχετικά ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο OPEN το πρωί της Πέμπτης.

Τι επίδομα θα λάβουν τα νοικοκυριά
Έτσι ένα νοικοκυριό που κατανάλωσε 400 κιλοβατώρες θα χρεωθεί για τις πρώτες 300 ώρες 55,5 ευρώ από τις οποίες θα αφαιρεθεί η επιδότηση των 39 ευρώ. Για τις υπόλοιπες 100 κιλοβατώρες θα πληρώσει 35 ευρώ. Επομένως, θα κληθεί να βγάλει από την τσέπη του συνολικά 51,5 ευρώ αντί για 90,5 που θα κατέβαλε αν δεν υπήρχε η εν λόγω κρατική παρέμβαση.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης στο πρόγραμμα της επιδότησης παγίων δαπανών
Το υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση τριών μηνών στο πρόγραμμα της επιδότησης παγίων δαπανών για να δώσει μια επιπλέον ανάσα στις επιχειρήσεις να τη συμψηφίσουν με φόρους και εισφορές.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός διεθνώς αυξάνεται σε δυσθεώρητα ύψη: 6,2 % καταγράφεται στην Αμερική ο υψηλότερος εδώ και 3 δεκαετίες όπως και στην Ισπανία με 5,5%. Ψηλά και η Γερμανία 4,5% τον Οκτώβριο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr