Προειδοποίηση ισχυρής αντίδρασης απηύθυνε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος στην κυβέρνηση της Τουρκίας στην περίπτωση που οξύνει τις προκλήσεις και επιχειρήσει να υλοποιήσει τα σχέδια για έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα τηρήσει στάση απλού παρατηρητή και πως αν χρειαστεί “θα δείξουμε τα δόντια μας”.

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό το δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή χωρίς ωστόσο να επεκταθεί καθώς δήλωσε ότι δεν είναι ο “καθ’ ύλην αρμόδιος”.

Νωρίτερα, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, υποστήριξε ότι η Αγκυρα απεργάζεται σχέδια πρόκλησης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και κάλεσε την κυβέρνηση να ασκήσει πιο εντατικά την εξωτερική της πολιτική.

«Κόκκινη γραμμή» για τουρκικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Το σχέδιο της Τουρκίας να σφετεριστεί όλη τη θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη ανακηρύσσοντας μονομερώς νέες περιοχές για «έρευνες και γεωτρήσεις» οδηγεί την ελληνική πλευρά να μιλήσει ανοιχτά για τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να υλοποιήσει τις απειλές της.

Την ίδια στιγμή Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες τάσσονται ανοικτά υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Για το θέμα του Τουρκο-λιβυκού Μνημονίου και των περιπλοκών που δημιουργεί μίλησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον. «Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις» επισήμανε ο κ. Φάνον.

Ο χάρτης με τις απαιτήσεις της Άγκυρας

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Τουρκία είναι σημαντική χώρα που πρέπει να παραμείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση και ζήτησε «να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει οδηγίες σε ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη της ελληνικής διπλωματίας να ενημερώσουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους ευρωπαίους εταίρους για την επιθετική ενέργεια της Άγκυρας που επιχειρεί να σφετεριστεί ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες υδρογονανθράκων.

«Η έκδοση αδειών από την Τουρκία είναι παράνομη»: Ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ

Τη Δευτέρα, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ πρέσβυς Μαρία Θεοφίλη επέδωσε επιστολή στα Ηνωμένα Εθνη όπου υπογραμμίζεται ότι η διαδικασία έκδοσης αδειών για έρευνες υδρογονανθράκων που έχει κινήσει η Τουρκία είναι παράνομη διότι αφ’ ενός στηρίζεται στην μονομερή δήλωση εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και αφετέρου στο άκυρο τουρκολυβικό Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Στην ελληνική επιστολή επισημαίνεται ότι οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας επιβεβαιώνουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι ο σφετερισμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα της και η αποστέρηση των Ελληνικών νησιών από τις θαλάσσιες ζώνες τους στις οποίες έχουν πλήρη επήρεια, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Επιμένουν οι Τούρκοι ότι θα προχωρήσουν σε έρευνες

Σε μία κίνηση που δείχνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κινείται βάση πολύ συγκεκριμένου σχεδιασμού, την Τρίτη -δηλαδή μία ημέρα μετά τη δημοσίευση των επτά αιτήσεων στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως για διεξαγωγή τουρκικών ερευνών σε 24 θαλάσσια οικόπεδα άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας- συνεδρίασε το τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα συνεχιστεί η προάσπιση -χωρίς καμία υποχώρηση- των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα» αναφέρεται στην τουρκική ανακοίνωση για τις συζητήσεις. «Αξιολογήθηκαν οι αρνητικές προσεγγίσεις ορισμένων παικτών οι οποίοι συνασπίζονται με κοινό παρονομαστή την εχθρότητα προς την Τουρκία, απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας στη Μεσόγειο» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Ναύαρχος Διακόπουλος: Αν χρειαστεί, θα αντιδράσουμε ακόμη και στρατιωτικά

«Θα αντιδράσουμε, όπως έχουμε διαμηνύσει, σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί δήλωσε ο ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μιλώντας στο Open.
και υπογραμμίστηκε ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στη ξηρά, θάλασσα και αέρα θα συνεχίσουν να προστατεύονται χωρίς κανέναν συμβιβασμό».

Στην Αθήνα την Τρίτη 9 Ιουνίου ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Σε μία εξέλιξη που δείχνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιταχύνει εκ του παραλλήλου τις προσπάθειες για θωράκιση των ελληνικών θέσεων, ανακοινώθηκε ότι την επόμενη Τρίτη 9 Ιουνίου αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι ελληνοιταλικές συνομιλίες για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Εάν το επόμενο διάστημα ξεπεραστούν τα εναπομείναντα προβλήματα και οριστικοποιηθεί η συμφωνία της Αθήνας με την Ρώμη για οριοθέτηση ΑΟΖ, θα σταλεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι απέναντι στις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας για σφετερισμό ελληνικής κυριαρχίας, ο μοναδικός δρόμος για την σταθερότητα και την συνεργασία είναι οι διμερείς συμφωνίες για τον διαμοιρασμό θαλασσίων ζωνών.

Πέτσας για τουρκικές προκλήσεις: Εμείς είμαστε έτοιμοι, δεν φοβόμαστε τίποτα

Μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «η εκτίμησή μας είναι ότι οι προκλήσεις αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλα πεδία, γιατί θα θέλει να αντιμετωπίσει το φιάσκο του Έβρου».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος ότι «αν χρειαστεί θα δράσουμε στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία», είπε ότι «σε μια περίπτωση είναι μέσα στο βασικό τρίπτυχο που λέμε πάντα, έχουμε πάντα το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπου το ό,τι χρειαστεί, περιλαμβάνει τα πάντα».

«Ποτέ δεν έχουμε εφησυχάσει μετά τα γεγονότα στον Έβρο. Είμαστε σε εγρήγορση», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην ανησυχία να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές, λέγοντας «έχει ειπωθεί αυτή η απειλή της αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Προετοιμαζόμαστε».

Πηγή: europost.gr